Lichttuin bestaat uit een spiraal van roestvaststaal en glaswerk met lantaarns waarin een waxinelichtje geplaatst kan worden. De feestelijke openingshandeling werd verricht door speciaal genodigden, waaronder patiënten en hun naasten, medewerkers van het ziekenhuis en de makers van het kunstwerk. De makers van het kunstwerk overhandigden symbolisch het kunstwerk aan het Spaarne Gasthuis en haar patiënten door als eerste de lantaarns aan te steken. Daarna was het de beurt aan de gebruikers van het kunstwerk om de spiraal geheel in het licht te zetten, voorop gegaan door Peter van Barneveld, voorzitter van de raad van bestuur.
Over Lichttuin
Voorafgaand aan de opening sprak dr. Machiel Keestra, filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij sprak over Lichttuin, een monument dat bedoeld is om stil te staan bij verlies en afscheid in alle vormen. In zijn verhaal haalde hij de spiraal van Fibonacci aan, waardoor Barbara Kletter zich liet inspireren bij het ontwerpen van het kunstwerk. Deze voor Barbara fascinerende vorm verenigt schijnbaar tegengestelde krachten: zowel een naar binnen gekeerde draairichting, als een naar buiten gerichte beweging. Zo verbindt deze spiraal het geheel, het heelal. Uit deze oneindige spiraal heeft Barbara een 'stukje' geknipt dat zich leent voor een mooie verdeling van het aan te steken licht: aan de buitenzijde van de spiraal staan de lantaarns verder uit elkaar. In het hart van de spiraal komen de lantaarns steeds dichter bij elkaar. Om de stenen plaats met de spiraal zijn houten zitelementen geplaatst en komt een groene muur van meidoorns. De (combinaties van) materialen in Lichttuin staan voor kracht (hout); buigzaamheid (roestvaststaal); kwetsbaarheid (glas); warmte (licht), 'aarden' (stenen pad en plaats); groei en verandering (meidoorn).
Een plek om licht achter te laten
De geestelijk verzorgers signaleerden dat er grote behoefte is aan een herdenkingsplek in de open lucht waar mensen troost uit kunnen putten: “Barbara begreep precies wat wij nodig hadden. Het is een prachtig kunstwerk geworden waar je naartoe kunt gaan om licht achter te laten, in de hoop wat ‘lichter’ weer weg te gaan.”
Lichttuin is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden Spaarne Gasthuis en vele andere gulle gevers, waaronder College van Regenten van het Sint JacobsGodshuis; dr. C.J. Vaillant fonds; Stichting Stimuleringsfonds Rouw; Goededoelenfonds;coöperatie DELA; Koor Hosanna in Excelsis. Ook de uitvoerders en de kunstenares van Lichttuin hebben bijgedragen aan de totstandkoming.
Voor meer informatie over Lichttuin: www.barbarakletter.nl/lichttuin